Hydroliza

Hydroliza sacharozy

admin 25 lutego 2012 Hydroliza sacharozy Brak komentarzy

Sacharoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczki D-glukopiranozy oraz D-fruktofuranozy. Wiązanie, które łączy glukozę i fruktozę ulega hydrolizie przy wpływie kwasów mineralnych oraz enzymu, który zwany jest inwertazą.

Z reakcją związana jest inwersja sacharozy. Znak skręcalności ulega zmianie, roztwór sacharozy o znaku (+)  przyjmuje znak przeciwny (czyli inwersja), związane jest to z tym, że fruktoza w równomolowej mieszaninie ma wpływ na silniejsze skręcenie płaszczyzny polaryzacji do (-) niż znajdująca się tam glukoza (+),  po zakończeniu znak jaki posiada skręcalność roztworu jest przeciwny. Cukier inwertowany (mieszanina D-glukozy oraz D-fruktozy) to produkt jaki jest otrzymywany w wyniku tej reakcji.


 

hydroliza sacharozy

Podziel się z innymi !!!

Wstaw komentarz